Hajrá USA!

2010.05.28. 12:25 Bedinger

Az egy dolog, hogy Isten minden valószínűség szerint velünk van, de mi most meggyőzünk arról, hogy Neked is mellénk kell álnod. Mire a poszt végére érsz, amerikai zászlót bontasz, Jim Beamet kortyolsz, és telitorokból élteted Bob Bradley fiait. Vagy ha jó neked valamelyik borotvált lábú, könnyen megdönthető fiúcsapat, egészségedre, mi nem ítélünk el. Pontosabban NEM MI fogunk elítélni.

A C csoportban ugye teljesen egyértelmű, hogy a miénk az egyetlen normális csapat.

A se íze, se bűze szlovének, és a teljesen funkciótlan algírok mellett csak az angolok vannak, akiket ugyan elfogadunk kultúrnemzetnek, de szurkolóik és játékosaik mind beképzelt, fennhéjázó, lekezelő tuskók, akiket hatvan éve, még a 6-3 előtt, úgy elkentünk, hogy azóta is rajtuk röhög a világ. Egyébként az egész felső ágon nem nagyon van normális csapat, a többi csoport esélyesei a franciák, az argentínok, meg a németek, és az alsó ágon is csak Hollandia az egyetlen valamire való társaság.

De nem csak kizárásos alapon a miénk a legszimpatikusabb alakulat. Ezek a játékosok valójában a futball apostolai, a futball népszerűsítői egy olyan országban, amely az egyik legnagyobb kiaknázatlan "piacot" jelenti a világon. A világ vezető hatalma inkább a saját játékait játssza, de a korral haladó, tájékozott, világlátott amerikaiak (igen, ilyenek is vannak!), akik általában valamelyik partvidéken rezidálnak, és demokraták, egyre inkább érdeklődnek a világ legnagyszerűbb sportja iránt - és már nem csak mint női sport. Ezt a népszerűsítő szerepet nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, nem lehet egy olyasféle benyögéssel lerendezni, hogy "maradjanak meg a saját hülye játékaiknál". Fontos Európa egyik fő exporttermékének elterjesztése odaát is, ahogyan fontos a kevésbé ismert amerikai sportok (baseball, lacrosse, amerikai futball, melyek a kosárlabdához és a jégkoronghoz hasonlóan kiváló játékok) népszerűsítése idehaza, mert közhely ugyan, de igaz, hogy a sport határokat dönt le, és kultúrákat köt össze.

A miénk az egyetlen igazi csapat. Ezek a játékosok pedig tavaly bebizonyították, hogy csapatként a világelitbe tartoznak, és érdemes rájuk figyelni.

A futball olyan játék, amely teret ad az individuumnak, és a legtöbb esetben szükség is van némi egyénieskedésre a sikerhez. A mi csapatunkban azonban nincsenek igazán kiemelkedő egyéniségek, nem épül senkire a játék, teamként, fegyelmezetten, összhangban funkcionál a gárda, és ezt az összhangot olyan tökéletesre sikerült fejlesztenünk, amit bármely élcsapat megirigyelhetne.

Kemények vagyunk, de mégsem durvák. Nem egy játékosunk edződik pokróc európai ligákban, ahol mindennapos a méterekről, nyújtott lábbal való becsúszás, és mégis a fair play őshazájaként reklámozzák magukat. A mieink kemények, agresszívek, nem alkusznak, viszont az igazi fair playt is csak ők ismerik, hiszen egy olyan országban nőttek fel, amelynek a sportkultúrája nem csak profizmusból és a győzni tudásból készítette fel őket, hanem sportemberi magatartásból is. Hagyományosan jellemző a zsogabonítós latinokra, és a magas lóról becsúszó angolokra, hogy csak addig sportszerűek, amíg vezetnek. Nos, a mieink akkor is azok, ha veszítenek, mégsem lúzerságra születtek.

Azt se feledjük el, hogy amikor a Star-Spangled Banner szól, az egész szabad világért szól, főleg pedig a kicsikért és esélytelenekért, akik szembeszállnak a zsarnoki hatalommal, ahogyan az Egyesült Államok tette 1812-ben Angliával, vagy 1776-ban. Vagy 1950-ben.

További érvek azoknak, akiket még nem győztünk meg:

A legszebb uniformis a mezőnyben.

A szurkolótábor, amely vuvuzela nélkül is csinál hangulatot, sőt már megjelenésüktől feláll

(a szőr a hátadon).

A legjobb himnusz.

Szurkolói kultúra.

Az MLS-ben (majdnem MLSZ) 16 csapat van, mint az NBI-ben.

A kapus, Tim Howard félig magyar.

A játékosok nagy része mélyen vallásos, életvitelük a pályán kívül is példamutató.

A mi játékosaink jártak egyetemre.

Edzőink a mezőnyben teljesen páratlan, professzionális és pragmatikus módszerekkel közelítik meg a sportot, amitől csapatunk stílusa teljességgel egyedi, játéka nehezen kiismerhető.

És még Freddie Ljungberg is a mi bajnokságunkban nyomja.

Akit nem győztünk meg, és inkább a világ söpredékének szorít, annak lelke rajta. Mi akkor is versenyben leszünk, amikor a csapatod már jól megérdemelt pihenőjét tölti. Most még meggondolhatod magad...

 

29 komment

Címkék: videó hajrá

A bejegyzés trackback címe:

https://teamusa.blog.hu/api/trackback/id/tr292033189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rizla 2010.05.28. 13:27:32

ez mind szép, de a lesszabály lényegét felfogtátok már? :DDDDDDDD

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.28. 13:31:04

@rizla: Nem kell aggódni, már készül az illusztrációkban bővelkedő szabálymagyarázat:)

2010.05.28. 13:32:14

Engem megvettetek kilóra! U-S-A

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.05.28. 13:35:55

@rizla: Mennyire tipikus! Minden esetre Sergio Ramost megtanították arra, hogy az ötösön belül nem lehet bámészkodni...:)

DartagnanX 2010.05.28. 13:39:21

Ezek aztán éneklik a himnuszukat. Durva.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.28. 14:17:15

"A mi játékosaink jártak egyetemre."
Ha jól tévedek, Amerikában egyrészt majdnem mindenki jár egyetemre, másrészt ha valaki komolyabb szinten sportol, akkor abban az esetben is kap erre lehetőséget, ha a szellemi szintje nem haladja meg egy közepesen fejlett páfrányét.

"Azt se feledjük el, hogy amikor a Star-Spangled Banner szól, az egész szabad világért szól, főleg pedig a kicsikért és esélytelenekért, akik szembeszállnak a zsarnoki hatalommal"
A világpolitikai fejtegetéseknek talán nem itt van a helyük, de szükségesnek érzem megjegyezni, hogy az USA csak akkor segít a zsarnokok ellen, ha az érdeke azt kívánja. Persze nem is várhatjuk el tőlük, hogy mindenhol segítsenek, csak nem kellene ezt a süket dumát nyomniuk. Sőt sokszor éppenhogy ők támogatják a velük szövetséges zsarnoki rendszereket, mint Szaúd-Arábia. Még sőtebb: puccsot is szoktak szervezni diktátorok hatalomra juttatására, extrém esetben akár demokratikusan megválasztott vezetés ellen is (Chile 1973).

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2010.05.28. 14:37:18

"A kapus, Tim Howard félig magyar." kb az Ural-hegységtől nyugatra mindenki félig magyar /USA-ban meg kb a lakosság 4/5 részében van egy kis gulash/ egyébként az USA szerintem egy módfelett nacionalista nemzet, úgyhogy én maradnék a jó öreg NÉMET válogatottnál!
Jó napot!

ja és még egy gyors kérdés: mit keres az a 2 smároló svéd csaj egy, az usát éltető blogon?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.05.28. 14:47:21

ilyen himnuszt könnyű így előadni...

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.05.28. 15:17:54

Khm. Na igen - én komoly dilemmában vagyok, mert a kijutott csapatokból három a kedvencem, és ebből kettőt egy csoportba sorsoltak (Anglia, és USA) Plusz az első meccset egymás ellen játsszák... ajh. Mindegy, majd angol mezben, amerikai arcfestéssel, Guinessel a kezemben üvöltöm a Star-spangled bannert :)

Himnuszokhoz: ez sem volt semmi, de nálam az ír rugbyhimnusz (Ireland's Call), és a skót Flower of Scotland (www.youtube.com/watch?v=ybxfZoT6VHQ) viszi el a pálmát...

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.28. 15:20:57

@bm613: "Ha jól tévedek, Amerikában egyrészt majdnem mindenki jár egyetemre," - elég rosszul tévedsz.

"ha valaki komolyabb szinten sportol, akkor abban az esetben is kap erre lehetőséget, ha a szellemi szintje nem haladja meg egy közepesen fejlett páfrányét." - ez igaz, de értelmesen beszélni legalább megtanulnak + aki ott soccert játszik magas szinten, az nem ritkán eleve vmi értelmiségi család tagja.

Nem volt világpolitikai fejtegetés, az demagógia lenne.:) Azt a szellemiséget emeltem ki, amelyben ez az ország megszületett.

@mrbloodbunny: Anyukáját eszternek hívják, az kicsit több, mint egy kis gulash:)
A svéd csajok fölötti mondat megvolt?:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.05.28. 15:21:02

Ja, olyan aranyosan áll a jenkiknek a foci, úgy tudnak lelkesedni.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.05.28. 15:31:35

szurkolói kultúra? :D Jöjjenek egy kis fiesztára dél-amerikába! :)

nemezisazis 2010.05.28. 15:43:34

nem tudom eldönteni, hogy ezt most komolyan gondolta az író vagy szarkazmus az egész.
az utóbbira voksolok.
mindenesetre az európai foci teljes szurkolótábora főleg a mentalitásuk miatt valami okádék egy csűrhe.

1hurka 2010.05.28. 15:56:33

Én már régóta USA fan vagyok fociban. Aki lenézi őket az tisztán nem ért a focihoz. Nekem azért szimpatikus a válogatot mert:
-egy igazi egységes csapatot alkotnak nem úgy mint a gyökér angolok ahol 11 sztár rohangál a pályán csapat egység nyomai nélkül.
- igazi jól felkészült céltudatos és lelekes sport emberek, nem beképzelt sztárcelebfasszopó nyálas gecik.
- fizikálisan kb 2-szer jobbak a legjobbaknál, technikailag egyenrangú ellenfelei bárkinek, taktikailag nagyon felkészültek és átgondoltak.

Az angolokat úgy meg verik mint a szar, és a legjobb 4-be van esélyük bekerülni.
Hajrá USA!

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.05.28. 16:17:28

@nemezisazis: ja inkább ülj csendben a meccsen ill. néha ordítsd h DEFEND :D

amúgy ha az európaiak a csürhe, akkor Dél-Amerikában mi van??? Ott simán lövöldöznek egy meccs után. Annyira szeretem, amikor kb színháznak könyvelik el a focipályákat... Igaz, hogy nyugisabb USA-ban meccsre járni de sokkal szarabb is a hangulat. viva la fiesta :)

Vitéz Kőbányai Világos 2010.05.28. 16:19:00

@Bedinger: Azért annyira nem téved nagyot bm613. Én egyetemi tanulmányaim alatt a saját korosztályom mutatóival találkoztam (20-as éveim második felében járok, saccra ez a generáció lehet a legnépesebb a mostani vb-n - sajna nélkülem :)). Nos ebben a korosztályban 80% a felsőfokú beiskolázási arány (itthon egyébként kb. 40%).
Ennek ellenére egyet értek, az USA-é egy szimpatikus csapat, különös tekintettel arra, hogy számos olyan etnikum megfordul a vállogatottban, akik a major sport-okban "labdába se rúgnak".

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.28. 16:21:59

@Vitéz Kőbányai Világos: Azért szerencsére már az NFL-ben is ott vannak, lásd Mark Sanchez;)

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.28. 16:22:47

@pyrogate: Azt kajabálják, hogy "DEFENSE" :)

Mizantró Pista 2010.05.28. 16:24:30

Ámerikánus álom mi? Blööööeee!

AZ USA monnyon le,most!!!

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.05.28. 16:27:04

@Bedinger: igaz, elkalandoztam:D kicsit felhúztam magam a kommentelő társam demagógiáján.

x0x 2010.05.28. 16:30:56

"a világ söpredékének szorít.." - ezek szerint magadat is oda sorolod? Vagy ha amcsi vagy akkor bocs.
Aranyos blog és az USA csapata nekem is szimpatikus fociban annak ellenére, hogy az egész nemzetüket rühellem... Mondhatnám, mint a sz*rt, csak annál sokkal jobban... Meg az NFL-t is szeretem, de nem hinném, hogy valaha is tudnék bármiben is nekik szurkolni.
Jó lenne, ha náluk is fejlődne a foci ebben egyetértek (márhogy még jobban, mert tényleg fejlődött az elmúlt években!), de nyílván soha nem lesz olyan mint Európában. Az erőnlétükkel nincs gond, mint az összes más sportágban (most jófej leszek és nem teszek semmilyen célzást), bárkivel felveszik a versenyt, de focizni még kevesen tudnak náluk. Szóval még ha az angoloknál csak 11 sztár rohangál is (egyébként Capello a világ egyik lejgob edzője a kapitányuk, úgyhogy ezzel a kijelentéssel vitatkoznék) akkor se hiszem, hogy nyernek ellenük. Persze egy meccsen bármi lehet, de azért nagy összegben ne fogadjatok rájuk, hogy a 4be jutnak...

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.28. 16:37:22

@x0x: A söpredékezés nyilvánvalóan a vébé mezőnyére vonatkozik :)

x0x 2010.05.28. 16:44:39

Akkor lehet csak én vettem túl komolyan ezt a kijelentést :P

Vitéz Kőbányai Világos 2010.05.28. 16:53:29

@Bedinger: Ez tény, bár én elsődlegesen szlávokra, illetve olaszokra gondoltam (oké, olasz baseballosok vannak).

Jenkifoci 2010.05.28. 17:04:12

és a mi játékosunk rappel a legjobban :)))
www.youtube.com/watch?v=K6Di8QT98Zk

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.05.28. 17:20:18

@Vitéz Kőbányai Világos: Az olaszok puncik az NFL-hez, a szlávok meg hokizhatnak, ha akarnak ;)

Vitéz Kőbányai Világos 2010.05.28. 17:28:39

@Bedinger: Szép teória, bár én inkább a sportágak szocio-kultúrális hátterére gondoltam felhívni a figyelmet:). Pl: Hejduk anno miért nem a baseballt, vagy lacrosst választotta? És mitől van annyi holland nevű az NHL-ben? Aligha lehet rájuk húzni azt, amit a feketék esetében a kosárlabdánál mondani szokás ("genetikailag alkalmasabbak"). Időnként komolyan várom, hogy melyik brit/amerikai tudós fedezi fel az olasz/spanyol/lengyel/ír bevándorlókban a focizó gént, vagy épp a hollandokban a jégkorongozóst :D.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.28. 23:05:23

@Bedinger: Még egyet kihagytam: az ottani egyetemek első pár éve az itteni középiskolák második felének felel meg... úgyhogy ezért sem ad okot büszkeségre, hogy a focisták jártak egyetemre.
Egyébként x0x-hez csatlakozom: az USA egy förtelem, de maga a focicsapatuk egy feltörekvő nemrég még kiscsapat, és ezért szimpatikus. Drukkolni viszont nem tudok nekik. Verjék meg az angolokat, aztán essenek ki együtt.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2010.05.29. 19:14:42

@Bedinger: természetesen megvolt, és az OK hogy egy svéd tag, de ebből a smároló csajok nekem kissé nyakatekert logikával jön ki, az Eszterről meg nem mondok semmit. maradjunk annyiban, hogy győzzön a jobbik. jó napot :)
süti beállítások módosítása